O baletu

29. travnja – mađunarodni dan plesa počeo se slaviti jednom godišnje od 1982. godine, po odluci UNESCO-vog Međunarodnog odbora za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples. Datum nije slučajno izabran, jer upravo na taj dan u dalekoj 1727. rodio se Jean George Noverre, francuski koreograf, reformator i teoretik koreografskog iskustva koji je ušao u povijest kao otac suvremenog baleta. Smatra se da je Noverre pretvorio balet u samostalni vid scenskog iskustva. On je tvrdio da ples mora biti osmišljen, emotivan, izražajan, a to se znalo još od drevnog doba, otkrivajući u plesu osjećaje radosti, straha ili tuge. Međutim u klasičnoj koreografiji upravo je Noverre prvenstveno odlučio odustati od čistog stvaralaštva i napunio je virtuozni ples dramskim sadržajem. Nažalost, danas se muzika u mnogim Noverreovim predstavama smatra izgubljenim i nemogućim u punoj mjeri procjeniti njegovo stvaralaštvo. Ali čak i to što je poznato dovoljno je da bi navedeni odbor datum njegova rođenja navela za plesače cijeloga svijeta kao njihov profesionalni praznik.

Tijekom proteklih nekoliko stoljeća klasični balet očarava imenima poput Marisi Taloni, Matilda Kšesinska, Ana Pavlova, balerine koje su stvorile harmoniju tijela i glazbe.

Naš studio pomoći će svima koji, neovisno o godinama i fizičkoj spremi, žele upoznati tajnovitosti klasičnog plesa. Već nakon prvog sata koreograf mijenja Vaš odnos prema vlastitom tijelu, a kroz neko kratko vrijeme satovi baleta početi će mijenjati i samo tijelo. Prvo što se u studiju mora naučiti jest ispravno držanje. Na našim baletnim satovima naučiti ćete osnovne kretnje i pokrete baleta.